Tannlegene på Tårnåsen

Bestill time i dag: 66 80 96 76

TANNHELSEINFO

Rotfylling

Når nerven i en tann blir betent eller dør, må det utføres en rotfylling hvis man ønsker å beholde tannen. Ofte dør tannen som følge av påkjenninger som for eksempel slag mot tannen, tanngnissing eller dype hull og fyllinger. Å rotfylle er å forhindre at infeksjoner oppstår i tannens nerve, eller å stanse spredning av infeksjoner som allerede har oppstått.

Man merker ofte ikke at tannen må rotfylles før det tas et røntgenbilde hos tannlegen, men tannen kan være øm ved påtrykk eller banke eller pulsere. Andre symptomer kan være kraftig ising ved inntak av kald eller varm mat og drikke, hevelser, eller rett og slett tannverk. Fargen på tannen kan også endre seg litt dersom nerven i tannen har dødd.

En rotfylling utføres som regel i to omganger. Etter rotfyllingen må man som regel også tilbake for å legge en fylling eller spesialtilpasset krone over tannen. I enkelte tilfeller hvor en tann har vært død lenge kan rotfylling gjennomføres smertefritt uten bedøvelse - med den vanlige et at man bedøves før behandlingen, og i hvert fall hvis pasienten ønsker det!

Det settes som regel en gummiduk rundt tannen som sørger for at det ikke spres bakterier inn i tannen. Deretter åpnes inn til rotkanalene som renses og skylles. Det hender at man kan fylle igjen rotkanalene med én gang, men som regel må man tilbake etter en til to ukers tid. I mellomtiden fylles rotkanalene med et antibakterielt innlegg, og det legges en midlertidig fylling over åpningen i tannen. Tannen kan føles litt øm noen dager etterpå.

Etter en ukes tid tas den midlertidige fyllingen bort, innlegget i rotkanalene renses ut og de tettes med rotfyllingsmateriale. Åpningen i tannen lukkes med en fylling. Fyllingen er enten en permanent komposittfylling, eller en midlertidig fylling i påvente av en tannkrone.

Tannen kan være øm noen dager etter rotfyllingen, vedvarer det lenger enn dette bør du ta kontakt med oss.

Tannlegene på Tårnåsen

Valhallaveien 70

1413 Tårnåsen

Kontakt Oss: 

   66 80 96 76

  tannlegene.post@gmail.com

Tannlegene på Tårnåsen er åpen for timebestilling mandag til fredag: 08:00 - 16:00 

Hjemmeside opprettet av