Tannlegene på Tårnåsen

Bestill time i dag: 66 80 96 76

TANNHELSEINFO

Kroner og broer 

En krone erstatter den opprinnelige tannens form og er laget av metall med påbrent porselen, eller kun porselen. Kronen dekker hele den naturlige tannkronen når denne er defekt. En bro erstatter en eller flere manglende tenner og er festet på naturlige tenner i hver ende. Det kan være ett eller mange flere mellomledd.


Hvordan fremstilles kroner og broer?

Tannen slipes til:

For å kunne fremstille en krone må tannen først slipes til. Man sier at tannen blir preparert, og når det er gjort blir det tatt et avtrykk av tannen. Avtrykket kan enten tas i den siden prepareringen er gjort, eller først av den ene kjeven, og så den andre. I den siste situasjonen tas også et bitt indeks (man biter sammen i et avtrykksmateriale. Dette for å få de motstående tennene til å passe presist sammen når tannteknikeren skal lage den nye kronen.


Eventuelle fargeprøver:

Der tas også en fargeprøve når det skal lages en krone. Det hele sendes til et tannteknisk laboratorium hvor man ut i fra tannlegens anvisninger og de medsendte avtrykkene fremstiller den endelige krone eller bro.


Kronen eller broen settes fast:

Når tannlegen har prøvd kronen eller broen og vurdert det til at den passer i alle ledd og kanter, kan den settes fast. Dette gjøres med sement som stivner hurtig "limer" kronen eller broen fast. Etter sementeringen fjernes sement overskudd og sjekkes en siste gang.

Etterjustering:

Når man har brukt kronen eller broen en liten stund kan den likevel føles for høy det er da viktig at du tar kontakt . Da er det mulig man skal justere mer.

Hvor holdbare er kroner og broer?

Holdbarheten avhenger av mange faktorer: Størrelse av rekonstruksjonen, den bærende tannens tilstand, bitekraften, munnhygienen og naturligvis pasientens alder.


Normalt vil en krone eller bro holde i 20-25 år, men som alt annet slites tingene når de brukes. Man skal tenke på at en krone eller bro kanskje belastes 3.000 ganger i døgnet med en kraft som kan være flere hundre kilo. Derfor vil man en gang imellom oppleve at en krone eller bro ikke holder fullt så lenge.  Det viktigste er likevel munnhygienen . Ved dårlig renhold er det ikke uvanlig at det kommer karies (tannråte) i kantene på kroner og broer og da kan holdbarheten reduseres betydelig.

En krone eller bro kan løsne - da er det viktig å henvende seg til tannlegen med det samme. Går man for lenge med en løs krone eller bro kan det bli karies i tannen. Hvis kronen eller broen føles for høy eller feil i bittet skal man også kontakte tannlegen sin.

Tannlegene på Tårnåsen

Valhallaveien 70

1413 Tårnåsen

Kontakt Oss: 

   66 80 96 76

  tannlegene.post@gmail.com

Tannlegene på Tårnåsen er åpen for timebestilling mandag til fredag: 08:00 - 16:00 

Hjemmeside opprettet av